Facebook ny guldgruva i fuskjakt




Facebook och bloggar har blivit en guldgruva i jakten på information om försäkringsbedragare.


– Som användare måste man bli mer medveten, kommenterar PR-konsult Hans Kullin.

Att folk i många fall är så frikostiga med information om sig själva kan vara ett tecken på ovana vid sociala medier, tycker han.

Annons:

– Under en inledningsfas är det en del som delar med sig av mer information än de borde. Det är det som vissa företag utnyttjar.

Sydsvenskan berättar till exempel om en man som på sin blogg beskrev hur han eldat upp sin egen bil för att få ut försäkringspengar. Även utredaren på försäkringsbolaget läste bloggen.

– Det händer att folk tipsar om bedrägeriförfarande och andra berättar helt öppet om bedrägerier som de själva genomfört, säger Folksams utredningschef Klas Beskow till TT.

Han ser informationsinhämtning via nätet som ett verktyg av många i utredning av misstänkta fall. Någon allmän skanning av nätet för att hitta potentiella bedragare pågår däremot inte, försäkrar han.

På Folksam arbetar ett 30-tal utredare med granskning av de ärenden som verkar skumma. Ofta uppstår det frågor redan då försäkringstagaren gör sin anmälan, det kan handla om oklarheter eller rena orimligheter. Totalt utreds på Folksam mer än 1.200 sådana fall om året.

– Den allra viktigaste arbetsmetoden är att föra samtal med människor som kan lämna upplysningar. Internet är bara en kunskapskälla av många, säger Klas Beskow.

Det finns två sidor av öppenheten, påpekar Hans Kullin. Den ena styr du över själv genom att göra ett aktivt val av säkerhetsinställning. På Facebook kan man till exempel välja om man vill att det man skriver ska kunna läsas av alla, eller bara av ens vänner.

– Den andra aspekten är att det är svårare att styra vad andra skriver om dig, säger han.




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0